Ajánlott linkek

Az MPP központi weboldala
www.polgaripart.ro

Magyar Nemzet
www.mno.hu

HírTV
www.hirtv.hu

FIDESZ Magyar Polgári Szövetség
www.fidesz.hu

Tagfelvétel

Árfolyam

BNR
RON 
2018-04-19
EUR 4.6579
100 HUF 1.5007
USD 3.7656


MÁÉRT Plenárison az MPP

 

Január végén ülésezett a MÁÉRT külügyi és jogi szakbizottsága, melyben az MPP-t dr. Farkas Csaba képviselte. A szakbizottság feladata, hogy egyeztesse a Magyar Köztársaság és a határain kívül élő magyar közösségek nemzetközi téren való együttműködésének, ill. a kisebbségi helyzetű magyar közösségek megmaradását és tényleges egyenlőségét biztosító jogi környezet megteremtésének stratégiáját, s ezáltal útmutatással szolgáljon a MAERT plenáris ülésére.

A bizottság elnöke Németh Zsolt külügyi államtitkár. A bizottság fontosságát jelzi, hogy a külhoni magyar szervezetek túlnyomó többsége elnöki vagy alelnöki szinten vesz részt a munkában, melyet a minisztériumok képviselői és a szakmeghívottak segítenek. Beszámoló hangzott el meg az egyszerűsített honosítási eljárás első 2 hónapjának tapasztalatairól, a magyar Uniós Elnökség koncepciójáról, valamint a megváltozott támogatási rendszer szerint létrehozott Bethlen Gábor Alap működéséről. A szakbizottság egyhangúlag támogatta az Országgyűlés szándékát, hogy a Magyar Köztársaság új Alkotmánya a kisebbségi helyzetű magyar közösségek érdekeinek figyelembe vételével kerüljön megszövegezésre, alkotmányos eszközökkel segítve elő a határon átnyúló magyar nemzeti integrációs együttműködés céljainak gyakorlati megvalósítását. Fontos nemzetstratégiai kérdés az állampolgárság, ill. az esetleges választójogi kérdések.

Az MPP álláspontja egyértelmű: csak egyféle állampolgárság létezik, így igényeljük a választójogot is, hisz a magyar törvényhozásban meghozott döntés közvetlenül vagy közvetve minket is érint. Az ülés legfontosabb pontja egy autonómia kidolgozásának témaköre volt. Első lépésként a szakbizottság számba veszi az EU-ban létező és működő gyakorlatot, tisztázza és konkretizálja a személyi elvű vagy kulturális, ill. a területi autonómia ismérveit, egységesítve a Kárpát-medencében megfogalmazódott elképzeléseket, koncepciókat. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy ezeket az elképzeléseket európai nyelvezetben, a mai korszerű, Európában használt fogalmakkal kommunikáljuk, hisz csak így lehet elfogadtatásukban reménykedni. Következő lépésként a szakbizottság kidolgoz az ezzel kapcsolatban követendő politikára egy olyan stratégiát, amely –többek között a nemzetközi összefüggések figyelembe vételével – gyakorlati eredmények elérésére irányul.

A szakbizottság a tavasz folyamán ismét ülésezik, reményeink szerint a Kárpát-medencei magyarság megmaradását, fejlődését lehetővé tevő dokumentumokat tudunk letenni a Magyar Állandó Értekezlet asztalára.

dr. Farkas Csaba

 

 

              

Névnapok

Ma 2018. április 19., csütörtök, Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.

Szavazások

Ajánlott Naplók

izsakbalazsblog
orbanviktor
erdelyipolgarkoverlaszlo_banner