Ajánlott linkek

Az MPP központi weboldala
www.polgaripart.ro

Magyar Nemzet
www.mno.hu

HírTV
www.hirtv.hu

FIDESZ Magyar Polgári Szövetség
www.fidesz.hu

Tagfelvétel

Árfolyam

BNR
RON 
2018-04-19
EUR 4.6579
100 HUF 1.5007
USD 3.7656


K Ö Z L E M É N Y

A Magyar Polgári Párt örömét fejezi ki, hogy a KMKF állásfoglalása kiemelten kezeli a romániai regionális átszervezés kérdését

és leszögezi: „A KMKF természetesnek tartja, hogy Románia régióinak átalakítása kizárólag a szubszidiaritás alapelve, valamint a regionalizmust szabályozó uniós és Európa Tanácsi dokumentumok alapján, az érintett közösségek akaratának és Románia nemzetközi kötelezettségvállalásainak figyelembe vételével történik meg. Ezek a joganyagok előírják a történelmi- kulturális szempontok figyelembe vételét a régiók kialakításánál.”

Biró Zsolt pártelnök a plenáris ülésen politikai helyzetelemzésében kiemelte, hogy a küszöbön álló régióátszervezést túlzás nélkül sorskérdésként kell kezelnünk. Az eddig napvilágot látott román kormánypárti elképzelések bármelyikének életbeültetése végzetes következményekkel járna a magyar közösség érdekérvényesítési képessége szempontjából, ez pedig tovább gyorsítaná a jelenleg is aggasztó méretű asszimilációt illetve exodust. A román asszimilációs törekvések ellen csakis határozott fellépéssel tudunk eredményt elérni. Az MPP felelős ellenzékként viselkedett, erre törekszik ez után is, és ugyanezt a felelősséget várjuk el a parlamenti felhatalmazással rendelkező RMDSZ-től – hangsúlyozta felszólalásában Biró Zsolt.

Az MPP elnöke kiemelte, Romániát folyamatosan szembesíteni kell vállalt kötelezettségeivel, ha azokat sikerül betartatni, akkor nyertesei is lehetünk a régióátszervezésnek. Ebben a küzdelmünkben lehet segítségünkre az anyaország a nemzetközi fórumokon. Ezért tartjuk fontosnak, hogy a KMKF nagy hangsúlyt fektet a magyar nemzetrészek nemzetközi érdekérvényesítésében arra, hogy az Európai Unión belül élő közösségek éljenek a Liszaboni Szerződés és az Alapjogi Charta nyújtotta lehetőségekkel, ezenképpen az európai polgári kezdeményezés jogával. Továbbá fontos, hogy bekerült az elfogadott záródokumentumba a magyar közösségek szabad szimbólumhasználatának támogatása és a KMKF állást foglalt a zaklatásoknak kitett önkormányzatok esetében is. Az Országházra kitűzött székely zászló ugyanakkor több egyszerű szolidaritási gesztusnál, az szimbolikusan azt is üzeni, hogy a Nemzet-házában a Kárpát-medence összmagyarságának ügye szerepel a napirenden.

Ezt erősítette az a tény is, hogy a KMKF ülés alkalmával mutatta be a Nemzetstratégiai Kutatóintézetet annak elnöke Szász Jenő. A Magyar Polgári Párt megítélése szerin az állampolgárság kiterjesztése és az új választójogi törvény elfogadása után ennek az intézetnek a felállítása újabb mérföldkő az összmagyar kulturális, oktatási, egészségügyi és gazdasági rendszer megalapozása terén.

Marosvásárhely, 2013. február 17.

 

 

              

Névnapok

Ma 2018. április 19., csütörtök, Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.

Szavazások

Ajánlott Naplók

izsakbalazsblog
orbanviktor
erdelyipolgarkoverlaszlo_banner