Ajánlott linkek

Az MPP központi weboldala
www.polgaripart.ro

Magyar Nemzet
www.mno.hu

HírTV
www.hirtv.hu

FIDESZ Magyar Polgári Szövetség
www.fidesz.hu

Tagfelvétel

Árfolyam

BNR
RON 
2018-04-19
EUR 4.6579
100 HUF 1.5007
USD 3.7656


ÍGY LÁTNAK MINKET A XXI. SZÁZADBÓL

    Nemrég, amikor az írországi Peter Hurley-nak magyarázkodnom kellett, hogy szülővárosom bejárata gazdátlanságának képe tulajdonképpen csak látszat, eléggé kutyaszorítóban éreztem magam. Peter és hálózat-irányító kollégái Székelyudvarhelyen egy kerekasztal megbeszélésen vettek részt a Nemzeti Vidékfejlesztési Hálóban, autóval Segesvárra vittük őket, hogy eléréjék a bukaresti járatot. Székelykeresztúrra érve keserű iróniával mondtam, hogy tulajdonképpen "ez a falu város", és azért nem látnak semmiféle fejlődésre, termelésre utaló nyomot, mint más, jóval kisebb közösségekben, mert ez a település nem vehet részt a vidékfejlesztésre kiírt pályázatok bizonyos részén. Nem értette, hogy Székelykeresztúr lakosságának zöme miért van ilyen ínségre ítélve. Miért nem volt vagy nincsen politikai akarat, összefogás ennek orvoslására, még annak az árán is, hogy városból visszaavanzsál községgé a település? Erre mit mondhattam volna? Csak azt, hogy bizányára más vezetőségre van szüksége a székelykeesztúriaknak, akik felmérik, hogy vannak probémák, amelyekbe bele kell szólni és nem magánűgyként kezelni, ha a város arculatára és lelkére rossz fényt vetnek.

   A nálanál sokkal szerényebb településeken, az ugyanazon útvonalon elterülő Nagygalambfalván mintagazdaságnak nevezhető kertészet működik pár éve, ahol a tavaly is a fagyok beálltáig nem csak a fóliaházak növényei, de a szabadföldi kultúrák is gyönyörűen zöldeltek dacolva a negyméretű szárazsággal és az ebbből adódó különböző  betegségekkel. Helyhatósági választások következnek. Itt az ideje, hogy ne engedjék magukat megvesztegetni a közösségek, válasszanak maguknak jó gazdákat a települések élére, legyenek azok bármilyen magyar ajkú politikai alakulat jelöltjei is. Az, hogy milyen gazdája van egy településnek, kitűnik a műveletlen határból, az útszéleket felnövő égigérő gaz és száraz, poros gyommaradványok látványából is. Vannak módszerek, amelyekkel a nemtörődöm választópolgárt is meg lehet szorongatni, ha híján lenne a gazdaszellemnek, még a népszerűség elvesztésének kockázata révén is.

   Székelykeresztúrra hetente leautózom, hiszen ott él édesanyám, de elég gyakran megfordulok más vidékeken is, azonban sehol nem tapasztaltam ilyen méretű útszéli rendetlenségnek nyomát. A székelykeresztúri polgárok legtöbbje a létminimum szélén tengődik, mert ennek az agrárvárosnak nincs más lehetősége, mint mezőgazdasági termelésből megélni, amire nagyszerű adottságai lennének a mikróklíma és a talaj szempontájból, de a humánerőforrások terén is. A családok zöme a környező településekről származik, akiket pár évtizede a volt lengyár, vajgyár, tyúk-és disznófarmok csalogattak be a városba a jobb és könnyebb megélhetés reményében, mely mára nehéz sóhajjá foszlott. Bizonyos gazdálkodói csoportoknak a szőlőtermelés és bortermelés is megélhetési lehetőségként kínálkozik, főként, ha agróturizmusban gondolkodunk a gabonatermesztés mellett, hiszen egy egész agrármarketing centrum lehetőségeit hordozza magában a település vasútvonalával, gabonaraktáraival, melyek kihasználatlanul és tönkrementen hevernek, akár az ócskavasként is sokpénzt érő valamikori üvegházak.

   A gazdasági lemaradás maga után vonta a település lassú anyagi és morális leépülését, hiszen nincs pénz az oktatás diverzifikálására, színvonalának emelésére, egy normális egézségűgyi ellátásra. Fáj az oda nem figyelés, az öregek lábának, hátának is - kévés pénzből megvalósítható óhaj -, akiknek nem áll rendelkezésükre egy-egy pad, a sportpálya mellett elhaladó járda és bicikliút mellett, pedig mára már három generációs családok élnek a pici tömbházlakásokban.

   Bár én nem hordozom anyagi veszteség terhét, a lelkiek mellett, mint azok, akik csalódott fájdalommal kényszerűltek elvándorolni külföldre és üresen hagyni szép, sok verejtékkel felépített többnyire szocreál stílusú otthonaikat, mégis reménykedem, hogy beáll a Rend, és élhetővé válik az élet Székelykeresztúron is, mint azokon a településeken, ahol szakértelemmel sáfárkodtak a vidék és mezőgazdaság fejlesztésére szánt európai pénzekkel, a fentartható gazdálkodás elvének szellemében."

 

 

              

Névnapok

Ma 2018. április 19., csütörtök, Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.

Szavazások

Ajánlott Naplók

izsakbalazsblog
orbanviktor
erdelyipolgarkoverlaszlo_banner